СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ
Датум: 18. Oktobar 2015 13:05 Категорија: Новости
16.ОКТОБАР, СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ
Обележавање Светског дана хране, 16. октобар, установила је Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО). Слоган овогодишњег Светског дана хране: „Безбедност хране у свету – климатске промене и енергија биљног света“, скреће пажњу да у условима глобалног загревања и загађивања планете, заштита извора и безбедности хране има изузетну важност у заштити и очувању здравља људиКампању Октобар-месец правилне исхране реализују Заводи за јавно здравље од 2001.године, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, а подршку пружају здравствене и образовно-васпитне установе, представници средстава информисања (штампе, телевизије, радија), друштвено-хуманитарне, спортско-рекреативне, културне и друге организације и удружења.
Заступљене су погрешне навике у исхрани у свим категоријама становништва, од деце до старијих особа, што представља значајан фактор ризика од обољевања и умирања од масовних незаразних болести, од којих у нашој средини предњаче болести срца и крвних судова и малигне болести.
Циљ кампање је информисање најшире популације за стицање знања у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани; формирање исправних ставова и понашања појединаца, а посебно деце и омладине.
Други, веома важан аспект правилне исхране је здравствена безбедност намирница, јер здравствено исправна храна смањује ризик од разних болести које настају уношењем контаминиране (загађене) хране биљног или животињског порекла.
Најважније препоруке за безбедност хране су:
- Одржавање личне и опште хигијене (укључујући и радне површине, прибор за јело и припрему хране, као и заштита намирница од инсеката и глодара)
- Одвајање свежих намирница од куваних јела
- Довољно дуга припрема хране на високим температурама (посебно меса, живине, јаја и морских плодова)
- Чување хране на прописаној температури
- Употреба хигијенски исправне воде и свежих намирница контролисаног порекла.
Поводом Светског дана хране у ОШ ''Деспот Стефан Високи'' у Деспотовцу је 16. октобра, 2015. године, већ тадиционално, реализована активност везана за здраву храну. У оквиру редовних активности о здравој храни ученици су писали, цртали и доносили намирнице и употпунили пирамиду здраве хране. Заједно са одељењским старешинама, ученици су донели припремљену здраву храну и формирали своје штандове у холу школе.
Све то су посматрали' чланови жирија, састављени од настаника, који су имали незавидан задатак да доделе награде учесницима у категоријами најлепшег рада.
Сви смо се растали у нади да ћемо се састати и следеће године са још садржајнијим активностима.
ОЗНАКЕ КВАЛИТЕТА
Мени
Школски тимови
РАСПОРЕД ПИСМЕНИХ ЗАДАТАКА И ПРОВЕРА
- РАСПОРЕД ПИСМЕНИХ ПРОВЕРА ЗНАЊА ЗА ПРВО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ 2021
- Распоред писмених задатака и писмених провера за 2. полугодиште школска 2021-22
- Распоред пимених провера за прво полугодиште школске 2022-23. године
- Распоред писмених провера знања у другом полугодишту школске 2022-23. године
- Распоред писмених провера знања у првом полугоишту школске 2023-24
- Распоред писмених провера знања за друго полугодиште школске 2023-24. године
- Распоред писмених провера у првом полугодишту школске 2024-25. године
Документација
Стручни сарадници
Вести
SISTERS PARTNERSHIP
Настава нижих разреда
ПРЕДМЕТНА НАСТАВА
- Српски језик
- Енглески језик
- Ликовна култура
- Музичка култура
- Историја
- Географија
- Физика
- Биологија
- Математика
- Хемија
- Техника и технологија
- Физичко васпитање
- Верска настава
- Грађанско васпитање
- Француски језик
- Руски језик
- Изабрани спорт
- Информатика и рачунарство
- Распоред додатне и допунске наставе
- Распоред секција
- Друштвене, техничке, хуманитарне и друге активности